Spacer_30.jpg
Cykellygter_w0.jpg
Spacer_30.jpg

Ændrede krav til cykellygter

 

I juli 2016 kom en ny bekendtgørelse om cyklers udstyr. Bekendtgørelsen er det sted, hvor de grundlæggende krav til danske cyklers bredde, længde, bremser, indretning, m.v. samt lygter og reflekser findes. Kravene skal opfyldes for at cykler og deres udstyr kan sælges og benyttes lovligt i Danmark.


I relation til netop lygter er ændringen primært en sænkning af kravene, som betyder at det nu er lovligt at sælge lygter, som lyser mindre end 5 timer (brugstid) i fx en "high-beam" funktion, hvis blot en af lygtens andre lysstyrker kan opfylde kravet om mindst 5 timers brugstid.

 

Producenter (forhandlere) af cykellygter skal dog oplyse brugstiden for hver af disse lysstyrke-niveauer på emballagen og i evt. andet markedsføringsmateriale. Lygtens brugstid er den tid, som lygten kan opfylde lovens krav om minimum lysstyrke før der forventeligt skal skiftes eller oplades batterier i lygten.

 

 

Spacer_30.jpg
Legetøjsregler.jpg

Information og markedskontrol

 

Sikkerhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen har fortsat gang i en kampagne, som til og med 2016 skal øge informationsniveauet om blandt andet sikkert legetøj, samtidig med en øget markedskontrol.

  

Kampagnen er således rettet mod fabrikanter, importører og forhandlere af legetøj. Den er iværksat på baggrund af en pulje på 20 mio kr. som den tidligere regering og Enhedslisten afsatte til formålet. Puljen skal  også sætte fokus på andre forbrugerprodukter til børn.

 

Blandt tiltagene lavede de to myndigheder  en hjemmeside, hvor der er samlet en del information omkring reglerne for legetøj. Klik ind på Legetøjsregler.dk - og har du som fabrikant, importør eller forhandler brug for mere konkret rådgivning og test omkring jeres produkter, så kan ForbrugerLab hjælpe.

 

 

Spacer_30.jpg
Spacer_15.jpg
Ophæng_w.jpg
Spacer_15.jpg

Metalsplinter fra gyngers ophæng

 

Et problem, der blev opdaget i 2012, giver stadig udfordringer for såvel forbrugere som producenter: At børn, som ligger på ryggen i en bestemt type gynger/vugger, kan få splinter i øjnene fra gyngens ophæng.

 

Det er i adskillige tilfælde sket, at metalsplinter er opstået, når metalflader i gyngernes ophæng gnider mod hinanden. I såkaldte motorik-, sanse- og fugleredegynger samt hængevugger, hvor barnet ligger på ryggen, vil der således være stor risiko for, at evt. frigjorte splinter kan falde ned i barnets øjne. Splinterne udgør en risiko for skade på barnets syn og skal ofte fjernes under fuld narkose.

 

Producenter skal derfor tilse, at der enten leveres et sikkert ophæng med gyngen eller gives instruktioner til forbrugeren om hvilken type ophæng, der skal bruges.
 
Se mere på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside.

 


 

Spacer_30.jpg
bjorn-fuld.jpg
Spacer_30.jpg

Krav til legetøj

 

Sikkerhed i legetøj er underlagt specifikke krav i den danske legetøjs-bekendtgørelsen (og legetøjsdirektivet) samt sikkerhedsstandarder, primært EN 71-serien. Der findes betydelige krav til såvel fysisk og kemisk sikkerhed, samt hygiejne, brand m.v. Kravene er øget de senere år og justeres løbende.

 

Reglerne betyder, at især producenter og importører af legetøj skal opfylde krav til bl.a. risikovurdering, dokumentation, mærkning og kontrol, når et legetøj sættes på markedet.

 

ForbrugerLab er dybt involveret som eksperter på legetøj i Danmark og Europa, hvorfor rådgivning og uddannelse af danske producenter og importører er en daglig opgave - laboratoriet kan også teste, om selve legetøjet opfylder kravene.

 

Kontakt Torben Foged for at aftale assistance til din virksomhed - klik her

 

 


 

  

Farlige tilbage-

kaldte produkter

 

EU's website for tilbagekaldelser af farlige produkter opdateres hver uge, klik her: RAPEX

 

OECD website for tilbagekaldelser world-wide, klik her: OECD

 

Sikkerhedsstyrelsens website for danske tilbagekaldelser af farlige produkter til børn, klik her: SIK

 

 

 

 

   

Arbejdstilsynets kontrolbesøg

 

ForbrugerLaboratoriets laboratorier er flere gange tildelt grøn smiley

 - se mere på Arbejdstilsynets hjemmeside

 

 

 

Sikkerhedsgrupper

 

Testede børneprodukter placeres 

ofte i ForbrugerLaboratoriets

sikkerhedsgrupper:

 A®, B, C eller D. 

 

 

Læs om grupperne her

  

 


 

Laboratoriet i stikord:

 

SIKKERHED   BØRN   TEST 

 

EN 71   legetøj   BARNEVOGNE

 

SUTTEholder  eller  sutteKÆDE

 

narreSUTTER   sutteFLASKER

   

olielamper   KRAVLEgårde 

  

BABYlift   VUGGER   børnetøj  

 

PUSLEborde   SKRÅstole

 

HØJE BARNEstole   klapvogne

 

bæreseler   engangsBLEER

 

barneSENGE   kravlegårde

 

CYKLER   SKOLEtasker

 

barnevognsSELER  CE mærkning

 

LegetøjsDIREKTIVET 2009/48/EC