Recall_hoodshirt.jpg

Sikkert børnetøj - fra bikini til prinsessekjole

                                           

I Europa findes en sikkerhedsstandard, der stiller sikkerhedskrav til snore i tøj til børn i alderen 0 - 14 år. Standarden hedder EN 14682, og ForbrugerLab deltager i ekspertgruppen, som udarbejder standarden.

  

Formålet med standarden er at mindske antallet af ulykker, hvor børn kommer til skade eller mister livet, på grund af at de hænger fast i legepladsudstyr, cykelhjul og bildøre m.v.

 

Standarden stiller blandt andet krav om, at børnetøj slet ikke må have træk-snore med frie ender i området ved halsen, men der er også krav til alle andre dele af tøjet, og næsten alt børnetøj er omfattet. Den stiller også krav til udklædningstøj, fx dragter til fastelavn.

 

 

 


 

Spacer_30.jpg
Spacer_15.jpg
Ophæng_w.jpg
Spacer_15.jpg

Metalsplinter fra gyngers ophæng

 

Et problem, der blev opdaget i 2012, giver stadig udfordringer for såvel forbrugere som producenter: At børn, som ligger på ryggen i en bestemt type gynger/vugger, kan få splinter i øjnene fra gyngens ophæng.

 

Det er i adskillige tilfælde sket, at metalsplinter er opstået, når metalflader i gyngernes ophæng gnider mod hinanden. I såkaldte motorik-, sanse- og fugleredegynger samt hængevugger, hvor barnet ligger på ryggen, vil der således være stor risiko for, at evt. frigjorte splinter kan falde ned i barnets øjne. Splinterne udgør en risiko for skade på barnets syn og skal ofte fjernes under fuld narkose.

 

Producenter skal derfor tilse, at der enten leveres et sikkert ophæng med gyngen eller gives instruktioner til forbrugeren om hvilken type ophæng, der skal bruges.
 
Se mere på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside.

 


 

Spacer_30.jpg
bjorn-fuld.jpg
Spacer_30.jpg

Krav til legetøj

 

Sikkerhed i legetøj er underlagt specifikke krav i den danske legetøjs-bekendtgørelsen (og legetøjsdirektivet) samt sikkerhedsstandarder, primært EN 71-serien. Der findes betydelige krav til såvel fysisk og kemisk sikkerhed, samt hygiejne, brand m.v. Kravene er øget de senere år og justeres løbende.

 

Reglerne betyder, at især producenter og importører af legetøj skal opfylde krav til bl.a. risikovurdering, dokumentation, mærkning og kontrol, når et legetøj sættes på markedet.

 

ForbrugerLab er dybt involveret som eksperter på legetøj i Danmark og Europa, hvorfor rådgivning og uddannelse af danske producenter og importører er en daglig opgave - laboratoriet kan også teste, om selve legetøjet opfylder kravene.

 

Kontakt Torben Foged for at aftale assistance til din virksomhed - klik her

 

 


 

Spacer_30.jpg
Legetøjsregler.jpg

Information og markedskontrol

 

Sikkerhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen har taget hul på en kampagne, som frem til 2016 skal øge informationsniveauet om blandt andet sikkert legetøj, samtidig med en øget markedskontrol.

  

Kampagnen er således rettet mod fabrikanter, importører og forhandlere af legetøj. Den er iværksat på baggrund af en pulje på 20 mio kr. som regeringen og Enhedslisten har afsat til formålet. Puljen skal  også sætte fokus på andre forbrugerprodukter til børn.

 

Som det første tiltag har de to myndigheder lavet en hjemmeside, hvor der er samlet en del information omkring reglerne for legetøj. Klik ind på Legetøjsregler.dk - og har du som fabrikant, importør eller forhandler brug for mere konkret rådgivning og test omkring jeres produkter, så kan ForbrugerLab hjælpe dig.

 

 

Spacer_30.jpg
Cykellygter_w0.jpg
Spacer_30.jpg

Skærpede krav til cykellygter

 

For cyklisten betyder ændringerne fra november 2012 bla., at du er forpligtet til at sætte dine lygter fast, så de peger hhv. lige fremad og lige bagud. De må fx ikke hænge og pege nedad, som en del har valgt at gøre med de populære diodelygter med elastik.

 

Mange lygter, som er købt under de hidtidige krav, vil dog stadig være lovlige at bruge, herunder også dynamo- og magnetlygter. Du skal dog altid sørge for, at lygten lyser kraftigt nok til at det kan ses 300 m væk i det vejr, du cykler i.

 

For producenter/forhandlere betyder ændringerne, at cykellygter kun må sælges, hvis de opfylder de nye krav til lysstyrke og brugstid. Desuden skal der på lygten eller dens emballage oplyses om lygtens brugstid - dvs. hvornår der forventeligt skal skiftes eller oplades batterier i lygten.

 

Læs mere om de nye krav her        

 


 

OECD_Globe_www.jpg
Spacer_15.jpg

OECD Recall portal

 

OECD (Organization for Economic Co-operation and Development) har lanceret et website, hvor der samles tilbagekaldelser af forbrugerprodukter fra hele - eller det meste af - kloden.

  

Portalen er beregnet til at forbrugere kan kontrollere om der er udsendt sikkerhedsadvarsler eller lavet tilbagekaldelser af produktere, som de fx overvejer at købe - ikke mindst ved online handel med udlandet, især oversøisk. 

 

Virksomheder kan ligeledes bruge portalen til at få indsigt i opståede risici i produkter over hele jorden, hvilket kan hjælpe til at imødegå de samme risici i egne produkter eller undgå de samme i nye produkter.

 

Klik her for at besøg GlobalRecalls portalen 

 


 

 
DANAK_410.jpg

 

 

 

 

 

 

Farlige tilbage-

kaldte produkter

 

EU's website for tilbagekaldelser af farlige produkter opdateres hver uge, klik her: RAPEX

 

OECD website for tilbagekaldelser world-wide, klik her: OECD

 

Sikkerhedsstyrelsens website for danske tilbagekaldelser af farlige produkter til børn, klik her: SIK

 

 

 

 

 

   

Arbejdstilsynets kontrolbesøg

 

ForbrugerLaboratoriets laboratorier er flere gange tildelt grøn smiley

 - se mere på Arbejdstilsynets hjemmeside

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sikkerhedsgrupper

 

Testede børneprodukter placeres 

ofte i ForbrugerLaboratoriets

sikkerhedsgrupper:

 A®, B, C eller D. 

 

 

Læs om grupperne her

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laboratoriet i stikord:

 

SIKKERHED   BØRN   TEST 

 

EN 71   legetøj   BARNEVOGNE

 

SUTTEholder  eller  sutteKÆDE

 

narreSUTTER   sutteFLASKER

   

olielamper   KRAVLEgårde 

  

BABYlift   VUGGER   børnetøj  

 

PUSLEborde   SKRÅstole

 

HØJE BARNEstole   klapvogne

 

bæreseler   engangsBLEER

 

barneSENGE   kravlegårde

 

CYKLER   SKOLEtasker

 

barnevognsSELER  CE mærkning

 

LegetøjsDIREKTIVET 2009/48/EC